Vad gör facket för dig?

Att gå med i facket är något som alla bör göra.
Många blandar ihop facket med A-kassan vilket är fel men även delvis rätt.
Genom sitt medlemskap i ett fackförbund så ingår det även A-kassa man numera så kan man gå med i en A-kassa utan att vara med i ett fackförbund.

A-kassorna är trots detta fortfarande bundna till det fackförbundet som man tillhör genom sin  yrkeskategori, så arbetar man inom butik så är det Handelsanställdas man ska tillhöra och om man arbetar med statliga uppdrag så ska man tillhöra ST.

Man ska alltså välja fackförbund baserat på vilken yrkeskategori man tillhör,
Det finns några fackförbund som välkomnar medlemmar oavsett från vilken yrkeskategori man tillhör. Det är brukligt att byta fackförbund när man byter yrkeskategori men är det tillfälligt så kan det fungera i vissa fall så länge man inte behöver viss hjälp.

Skillnaden mellan att vara med i facket och bara A-kassan är rätt stor då om man bara väljer A-kassa så kan man enbart ansöka om pengar vid arbetslöshet.
Om man hamnar i en tvist med sin arbetsgivare där man kan behöva rådgivning och stöd så är det här facket kan hjälpa dig.

Facket ser även till att arbetsgivaren följer kollektivavtal och inte utnyttjar sina anställda på något felaktigt sätt. Ett kollektivavtal fastställer en rad krav arbetsgivaren har där löner ska vara rimliga och andra rättigheter som ledighet och sjukskrivningar hanteras korrekt.

Det finns fler fördelar med att vara med i facket förutom att man får stöd och ger stöd genom den kollektiva mängden av medlemmar.
Man brukar i flera fackförbund få betalt grundläggande försäkringar och även få rabatter på andra försäkringar som kan vara intressanta inom samma försäkringsbolag som fackförbundet har slutit avtal med.

Har du inte gått med i ett fackförbund ännu så kontakta dom idag och fråga vad dom kan göra för dig.